Welkom bij Hoeve Consensus Texel

 

David & Leonie

Wij zijn David Tijssen en Leonie van Schaik. Leonie runt de pensionstal en is Orun-gediplomeerd, Allround instructrice en geeft les in dressuur, springen en eventing. David is dierenarts en werkt bij Dierenartsenpraktijk Texel in Den Burg. Sinds 1 februari 2013 zijn wij de trotse eigenaren van Hoeve Consensus Texel. Hoeve Consensus Texel is een pensionstal, gelegen aan Akenbuurt 18 in Den Burg op Texel. Op ons bedrijf is een mooie schapenboet aanwezig die wij helemaal hebben gerenoveerd. Deze gebruiken wij als inloopstal voor onze (pensioens)kudde welke momenteel nog uit 5 paarden bestaat. Ook zijn er 21 gewone stallen voor onze eigen paarden en voor de pensionpaarden. De 7 hectare grond die bij het perceel zit, biedt mogelijkheid tot heerlijke weidegang aan de paarden, maar ook voor leuke activiteiten zoals crosstrainingen.

Wij beschikken over een galoppeerbaan en een crosstuin. De baan, welke zo'n 500 meter lang is, ligt om de crosstuin heen. Er staan leuke en gevarieerde hindernissen voor groot en klein. Op aanvraag kan door ruiters van buitenaf gebruik worden gemaakt van de baan en het crossterrein tegen een kleine vergoeding. Pensionklanten van Hoeve Consensus Texel kunnen in het outdoor-seizoen altijd gebruik maken van het terrein, mits de conditie van het land het toelaat.

 

De paarden van Hoeve Consensus

Leonie & Consensus

Consensus 'Cootje'

Consensus is 15 jaar lang Leonie haar paard geweest. Haar eerste eigen paard, welke zij kocht op 3-jarige leeftijd van Karel de Lange. Helaas heeft hij in het voorjaar van 2018 zijn been gebroken in de wei en hebben we afscheid moeten nemen. Ik heb hem zelf beleerd en met zijn uitgesproken, moeilijke, maar fantastische karakter, naar de Z1-dressuur, M-springen en M-eventing gereden. Consensus betekent overeenstemming en dat is zo ongeveer hoe onze loopbaan er samen uitzag; bereikte je Consensus met hem, dan ging hij voor je door het vuur. Wij vonden dit ook een mooie naam voor onze pensionstal, zo houden we hem in ere.

Cypria

Cypria (Perfectum X Cassini), Hashtag (Harley VDL x Perfectum) en Inimini

Omdat per toeval bleek dat in 2018 Cootje zijn zusje Cypria te koop stond (zelfde moeder), heb ik haar meteen gekocht en heeft David haar geinsemineerd met de springhengst Harley VDL. Er is een fantastisch mooi hengstveulen uitgekomen genaamd Hashtag Consensus en is alweer bijna viijf jaar oud en wordt op dit moment rustig aan beleerd door onszelf. Hashtag heeft natuurlijk ook een leuk shetlandvriendje; Inimini. Cypria heeft ondertussen een heel mooi plekje gekregen in Someren in een paddock's paradise waar zij lekker mag moederen over haar toekomstige veulens. Ik heb voor haar een fijne nieuwe eigenaresse gevonden die precies de fokrichtlijnen aanhoudt van het EASP-stamboek en dit samen met Karel de Lange ambieert. Deze topmerrie is helemaal op haar plekje daar.

Unforgettable 'Able' (Kandidaat A x Mytens xx)

Ons dressuurpaard Unforgettable doet het ook nog steeds goed. Able is gefokt en opgeleid door Renata Forlingieri. Hij is ondertussen bijna 23 en is alweer bijna 12 jaar bij ons. Hij draagt de titel kringkampioen én regiokampioen van NH in de klasse B van 2016 en wordt nog steeds lekker gereden door zijn bijrijder en door mijzelf. We rijden vooral lekker buiten met hem op het strand en in het bos en soms maakt hij zelfs nog wel eens een sprongetje. Leonie reed voorheen ZZ-licht met hem, maar daarvoor is hij lekker met pensioen.

Elviro la Grande 'Elf' (Namelus R x Daimler)

Leonie is ook altijd actief geweest in de spring (M/Z)- en eventingsport (M/Z) met het paard Elviro la Grande. Dit fantastische springpaard is in eigendom van een pensionklant van Hoeve Consensus Texel. Hij loopt samen met zijn eigenaar (dressuur) en Leonie (springen en eventing) driedubbel Z. Wij hebben dat hoge niveau op een iets lager pitje gezet en rijden nu iets lager mee voor de fun en omdat hij het nog steeds allemaal prachtig vindt. Dit paard heeft altijd zijn beste beentje voor gezet en zijn haver dubbel en dwars verdiend.

Mieka (Herald 3 x Hinault)

Twee jaar geleden zijn wij ook trotse eigenaar geworden van de nu bijna zevenjarige merrie Mieka (Herald 3 x Hinault). Mieka is gefokt door Rob Janssen. Leonie heeft haar wedstrijdcarrière op een wat lager pitje gezet en geniet nu zelfs van (hele korte) vakanties met de paarden op de Veluwe of in de Drents Friese Wold. De wedstrijden thuis en soms in de kop van Noord-Holland pakken we nog lekker mee, maar we gaan niet meer zo ver weg als 'vroeger'. Die tijd was geweldig en een prachtige investering in zichzelf en haar paarden, maar de tijd van 'hogerop' komen heeft plaatsgemaakt voor 'genieten' en niet te veel meer 'moeten'. Mieka en Elviro worden nog steeds allround getraind in dressuur, cross en springen, maar vooral voor de fun en niet meer voor een doel op zich. Vroeger werd een buitenrit gezien als conditietraining, nu vooral als ontspanning. De gezondheid van onze paarden staat altijd voorop en daarmee het optimaal kunnen genieten van ze. We doen vooral wat we leuk vinden! En met het pact dat wij hier op stal hebben gesloten met mijn twee bijrijders en ik als bijrijder van de eigenaresse van Elf, draaien we rond in een mooi kwartet met de toppers Mieka, Elf, Able en Hashtag en zo kan ik optimaal van ze blijven genieten. En dat is goud waard.

Duurzaam huis gebouwd van kalkhennep

Onlangs hebben wij een nieuw huis gebouwd. In april 2022 hebben wij ons bestaande huis gesloopt en hebben daarna onze intrek genomen in een sta-caravan op ons erf, waarin wij anderhalf jaar hebben gewoond. Het was soms afzien, maar de tijd vloog voorbij. Inmiddels wonen wij alweer een half jaar in ons nieuwe huis, welke wij volledig milieuvriendelijk hebben gebouwd met kalkhennep, wat zorgt voor goede isolatie en een gezond binnenklimaat. In ons huis hebben wij ook een zomerhuis gebouwd en drie B&B-kamers welke binnenkort in de verhuur komen! We zijn met de laatste loodjes bezig. We houden jullie op de hoogte! Je kunt natuurlijk alvast een mailtje sturen voor informatie. We hebben nog veel plek voor aankomend seizoen!